29 Aralık 2009 Salı

BALIKESİR BELEDİYESİNE PROJE ÖNERİLERİM DETAY

Balıkesir Belediyesi Proje Önerilerim

1- Balıkesir – Edremit (Akçay) Arası Hızlı Tren Projesi

Balıkesir’imiz gerek nüfusu, gerek eğitim düzeyi, gerekse de gelir düzeyi açısından büyümekte olan bir şehirdir.

Devlet yatırımları açısından batı bölgelerinde bulunup ta en az yatırım alan vilayetlerimizdendir. Bunun başlıca sebebi de Balıkesir’in, Ankara üst bürokrasisin de çalışan hemşehrisinin bulunmamasıdır. Kendi kendine geçinen şehrimizin kabuğunu yırtması için çok büyük devlet yatırımlarına ihtiyacı vardır. İşte bunlardan bir tanesi de Balıkesir ile Edremit / Akçay arasına bir hızlı tren projesi yapılmasıdır.

“Hızlı Tren Projesi” belediye imkanları ile gerçekleştirilmesi imkansız, devlet genel bütçesi ve Avrupa Birliği Fonlarından yararlanılıp yapılabilecek bir projedir.

Proje uygulanması halinde Balıkesir'in ufkunu, vizyonunu, eğitim ve gelir düzeyini direk değiştirecek bir projedir.

Körfez’e yapılacak olan ve uluslararası uçuşlara 2011 yılında açılacak olan havaalanı ve Akçay'a açılacak Gümrük ve Liman ile entegre olarak düşünüldüğünde Balıkesirimizin ufkunu açacak ve kentimizi hızlı bir değişime uğratacak bir projedir.

Kurulacak olan hat sonrası seferlere başlayacak olan hızlı tren, Akçay’a gümrük açılmasından sonra, Yunan adalarından Akçay’a günübirlik gelecek misafirlerimizi Balıkesire çekebileceği gibi, Edremit bölgesinde ki yaz turizmi ve buradaki termal turizmi de Balıkesir üzerinden gidecek kişilerle o bölgeyi de canlandıracaktır. Yani çift taraflı bir etkileşim söz konusu olacaktır.

Aynı zamanda Balıkesir’de çalışan ve okuyan ama Körfez bölgesinde ikamet eden kişilerin günübirlik ulaşımlarını da sağlayacaktır.


2- Balıkesir Silikon Vadisi

Bursa yolu çıkışında bulunan Küçük Sanayi Sitesinin 3 kapıya kadar olan bölümündeki tüm işyerleri başka bir küçük sanayi sitesine taşınıp, ortaya çıkacak olan alana, her türlü fiziki şartları sağlanmış, teknolojik alt yapısı hazırlanmış ve akıllı binalardan oluşan bir teknokent kurulmasını önerdim.

Yapılan bu teknokente dünyanın en büyük yazılım firmalarının ofislerini taşımaları ve binaların kendilerine bedelsiz olarak tahsis edilmesi taahhüt edilerek, yüzlerce beyaz yakalı yazılım mühendisinin Balıkesirimize gelmesi sağlanabilir.

Bu teknokentte, çalışanlar için sosyal her türlü imkanın (yüzme havuzlarından, cafeteryalara, bekarlar için misafirhane türü 5 yıldızlı otel konforunda konaklama alanlarından, saunalara, fitness centerdan, yürüme alanlarına kadar) sağlanmış olması gerekmektedir.

Burada çalışacak olan beyaz yakalıların Balıkesir’e sadece maaşlarından getirisi bile şehrin ekonomisinin gelişmesine çok ciddi katkısı olacaktır. Ayrıca bu çalışanların talepleri ve yönlendirmeleri de şehrimizde doğal bir gelişim sürecini beraberinde getirecektir.


3- Çamlık (100.Yıl) Tepesine Balıkesir’i Simgeleyen Bir Kule Yapılması Projesi

Bütün büyük ve dikkat çeken şehirlerin, heykel gibi, kule gibi veya mimarisi özel olan binalar gibi simgeleri vardır. Bunların tamamına yakını insanlar tarafından özel ili görür ve ziyaret edilir.
Başkent veya ülkelerin en büyük kentlerinin her birinde olan bu yapılardan, Balıkesirimizde de Zağnopaşa Camii, Karesi Türbesi ve 100. Yıl Anıtı gibi yapılar bulunmaktadır.
Çamlık Tepesine yapılacak olan, Kolonya Şişesi şeklinde yüksekliği 100 metre civarlarında olacak, bir kule, etrafına yapılacak parklar, restaurantlar, satış büfeleri ve kulede ki seyir ve gözetleme balkonları ile çok ilgi ve ziyaretçi çekecektir. Yapılacak olan bu yatırım, hizmet sektöründe yılın 12 ayına yayılacak olan bir iş sahası açacak ve beraberinde yüzlerce istihdam sağlayacaktır.


4- Çamlık (100. Yıl) Tepesinden Zağnos Paşa Camine Raylı Telefirik Sistemi Döşenmesi Projesi

Bir önceki projemle entegre olarak düşünülerek yapılması gerekmektedir.
Zağnospaşa Camii veya Paşa Hamamı civarlarından Çamlık Tepesine bir güzergah tespit edilip, bu güzergah istimlak edilerek, çevresi de rehabilite edilerek, raylı bir sistem üzerinde yavaş hareket edecek ve seyir zevki sunarak, ulaşımı sağlayacak bir telefirik sistemi yapılabilir.
Bu yapılacak olan sistem Balıkesir için bir faklılık olup, Türkiye’de de ilk’ler ve farklı şehirler arasına sokacaktır.


5- Hobi Kampusü ve Bahçeleri

Tarım, bahçe, ahşap, metal işleri vb. hobileri olan kişilerin bu gibi aktiviteleri rahatça yapabilecekleri ve hobilerini üretime dönüştürebilecekleri, genişçe bir alan üzerine kurulmuş, hem kapalı alanı bulunan hem de 50’şer metrekarelik, 100 adet bahçeden oluşan bir Hobi Kampüsü oluşturulmasını öneriyorum. Bu alanlar, bu tür hobileri olan kişilere kiralanabilmeli, üretim yapılabilmeli, buralarda üretilen ürünlerin pazarlanabilmesi için bir çarşı oluşturulmalıdır.

6- Balıkesir Tasarım Festivali

Balıkesirimizde sürekli yapılacak ve uluslarası bir özelliği olacak olan “Tasarım Festivali” şehrimizi farklı ve lider bir şehir haline getirecektir. Önerim uyarınca her yıl festival bir konu çerçevesinde icra edilecektir.

- Belirlenecek olan konular, kentin vizyonunu ve sanatsal değerini arttırmaya yönelik olacaktır. Öreneğin, bir yıl sokak çeşmeleri, bir yıl mazgal kapakları, bir yıl kent mobilyaları (sokak lambaları, banklar, çöp kovaları vb.) bir yıl belirlenecek bir caddedin mimari rehabilitasyonu veya şehrin belirli meydanlarına konuacak heykeller ve benzeri gibi konular olmalıdır.

- Sanatçıların rahat çalışabilmeleri için Küçük Sanayi Sitesinden kullanımlarına tahsis edilecek atölyeler yapılmalıdır.

- Sanatçıların ürettiği eserlere satın alma garantisi ile beraber, daimi sergileme anlaşması yapılmadır. Satın alınan projelerden kente uygulanmayacak olanlar, başka şehirlere satılmalıdır.

- Her yıl dereceye girenlere festival komitesince ödüller verilmelidir. Bu ödüller dikkat çekici ve cazibesi yüksek olmalıdır.

- Festival Komitesi yerli ve yabancı konusunda otorite kişileri bir araya getirmelidir ve seçici kurul bunların içinden oluşturulmalıdır.


7- Toplu Taşıma Araçlarının Rehabilitasyonu

Kentte kullanılan toplu taşıma araçlarının;
- Tek tip’te, çift katlı, yazları üstü açık şekilde kullanılabilecek olan, aynı zamanda seyahat edenlere hoş bir ulaşım imkanı sunan özellikte olan araçlar olması, Balıkesir’imizi farklı kılacaktır.
- Diğer taksi dolmuşlar ve minibüsler içinde, müşterilerin rahatı ön planda olacak şekilde Balıkesir belediyesi, Şöförler odası ve hat sahiplerinin katılımı ve şehir halkının oyları ile belirlenecek olan tek marka ve tipte olması sağlanabilir.

Hiç yorum yok: