2 Nisan 2021 Cuma

KANDİL

 Arkadaşlar Kandil’i sizin için araştırdım. Bana yazmak zor gelmedi, sizede okumak zor gelmezse üç dakikada okuyabilirsiniz.

Kandil kelimesi gerçek anlamıyla eski zamanlarda geceleri aydınlatan, bir kapta yağ ve kalın ip konularak, yağın yanması ile yapılan basit bir aydınlanma gerecidir.
Sonraları modifiye olarak çaydanlığa benzer pirinç ve bronz tipleri çıkmıştır.
En basit örnek olarak Alaaddinin Sihirli Lambasını aklınıza getirebilirsiniz.
Kandil kelimesi Arapçadan “kandil (قنديل)” olarak Türkçeye geçmiştir. Aslında kelimenin kökü Latince “candēla” olup, İngilizce candle ve Fransızca chandelle kelimeleri kökleri de buradan gelmektedir.
Peki nasıl oldu da Kandil Geceleri denilen mübarek geceler kutlanmaya başlandı.
Öncelikle şunu NET olarak belirteyim. Kuran-ı Kerimde Yüce Allah’ın bize bildirdiği tek kutlu gece KADİR GECESİDİR. Ve Kadir Suresi 3. Ayette 1.000 aydan daha hayırlı olduğu ifade edilmektedir.
Osmanlı Kanuni döneminde en geniş sınırlarına ve toprak büyüklüğüne ulaştı. O dönemde sınırlar genişledikçe dinde yozlaşma had safhaya ulaştı. Ve çözüm olarakta böyle özel uygulamalara gidildi. Minarelerde bazı özel gecelerde kandiller yakılıp cemaat toplanmaya çalışıldı. 1780 li yıllardan itibarende gelenek haline geldi.
Peki ağırlıklı olarak sadece ülkemizde kutladığımız bu özel gecelerimiz neler?
1- Mevlit Gecesi: Yaşam tarzıyla, liderliği ile, sözleriyle, kişiliğiyle örnek alınması gereken Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyaya geldiği gecedir. Hicri Takvime göre Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.
2- Regaip Gecesi: Hz. Muhammed’in (S.A.V) annesi Amine’nin hamile kaldığı gecedir. Mübarek 3 aylardan Recep ayının ilk cuma gecesidir.
3- Miraç Gecesi: İslam dininde Astral Seyahatin olduğu Miraç adıyla Hz. Muhammed’in (S.A.V), Allah’ın katına çıktığı gece olarak anılmış ve Namaz bu geceden sonra farza girmiştir. Mübarek 3 aylardan Recep ayının 27. gecesidir.
4- Beraat Gecesi: Geçmişte ve gelecekte olan her şeyin yazılı olduğu Neml Suresi, 75. ayette de belirtilen bir kitaptan bahsedilmektedir. Buna kader kitabı yada arapça da korunmuş levha adıyla Levh-i Mahfûz denmektedir. Levh-i Mahfûz’ın içinden Kur’an bu gecede, Kadir gecesi gibi tek tek değil tüm olarak indirildiğinden bahsedilmektedir. Ama kesin bir kaynak yoktur. Şaban ayının 15. gecesidir.
5- Kadir Gecesi: Kur’an’da ayetle sabit Mübarek Gecedir. Ramazan ayının 27. gecesi olan bu gece çok önemlidir. Diğer gecelere göre elinizden geldiğinden fazlası yapılmalı. Ayette eğer Bin aydan daha hayırlısıdır deniliyorsa ortalama 83 yıla denk gelmektedir. 23 senede tamamlanacak Mükemmel bir dizileme ve matematik harikası Kur’an bu gecede Cebrail vasıtası ile Hz. Muhammed’e (S.A.V) indirilmeye başlamıştır.
Bütün bu bilgiler ışığında, Peygamber Efendimize bolca salavat getirerek değerlendireceğimiz Regaip Gecemiz kutlu olsun 🙏

Hiç yorum yok: